Kezdeném is a sort

Jelenleg még nincs élesben üzemelő Zentyal rendszerem ugyan, de mindenképpen lesz, remélhetőleg 1-2 héten belül. Van még néhány tisztázatlan dolog, melyre ha fény derül, akkor elindítom élesben.
A feladat: 3 fő számára egy olyan, elsősorban levelezést, csoportmunkát, fájlkiszolgálást biztosító szerver kialakítása, mely az alábbi néhány fontosabb szempontnak feleljen meg:
- Legyen távolról is elérhető;
- Egy domain levelezését teljes egészében szolgálja ki;
- A csoportmunkát is támogató klienseket teljes körűen szolgálja ki, azaz mail mellett naptár, címjegyzék, feladatlista;
- A csoportmunka funkciókat mobil, elsősorban Android op.rendszert futtató készülékeken is használni lehessen;
- Legyen minél olcsóbb, akár teljesen ingyenes a rendszer;
- Minden, főleg internet felé nyitott kommunikációs csatorna legyen titkosított;
- Lehetőleg legyen nyílt forráskódú;
- Ne legyen "zsákutca", azaz ha valami oknál fogva más rendszerre kellene váltani a későbbiek során, akkor az arra való - főleg egyszerű - migrációra lehetőség nyíljon.
Szerver oldali szoftver környezetre néhány hetes tesztelés után nekem a Zentyal (3.0) nagyon szimpatikusnak tűnik. Minden egyben van, nem kell a szolgáltatásokat "összereszelni", egyetlen, közös WEB-es felületen adminisztrálható.
A másik, amit még megemlítenék, a hardver, illetve a technikai oldala. Néhány szempont ezek közül:
- Olcsó legyen a szerver (szerintem ez sosem baj);
- Kicsit talán ellentmond az első pontnak, de lehetőleg minőségi legyen a szerver;
- Keveset fogyasszon és halk legyen - mivel otthoni és természetesen 7/24-es üzemben lesz;
- Minél szélesebb körben legyen biztosítva a szerver működése;
Ez nálam egy HP Proliant Microserver (G7) látszott realizálódni. Tényleg kicsi, tényleg keveset fogyaszt (30W idle, 38W tekerő merevlemezek mellett, két, WD Green HDD-vel, műszerrel mérve). Max. 8GB RAM-ot kezel, ennyit kapott is, sőt, az eredetileg gondolt 2 darab 1TB-os WD Green HDD mellé kapott még kettőt, így RAID 10-ban vannak. A fogyasztást ez némiképpen megnöveli (kb. 6W/diszk), viszont a diszk I/O jelentősen javul.
Ami még szimpatikus volt, hogy kapható bele management kártya (igaz, nem olcsó a szerver árához képest), de úgy működik, mint a "nagyok", saját ethernet portja van, a gép kikapcsolt állapotában is elérhető a kártyában futó web szerver, amin keresztül bekapcsolható/resetelhető/leállítható a gép, sőt, Java-s konzolja is van, amin keresztül távolról akár újra is telepíthető. Kétségtelenül egy biztonsági kockázat, viszont nagyon hasznos, ha az ember nincs otthon és valami miatt be kell avatkozni amihez már az SSH vagy a webes admin felület kevés. Tudjuk, van ez így, olykor előfordul, hogy csak egy reset segíthet, az ördög nem alszik.
Emellett természetesen van néhány környezeti tényező, amit ki kell alakítani, ha az ember odahaza akar ilyesmit üzemeltetni:
- Szünetmentes, villámvédett áramellátás - erről egy APC Smart UPS 750 gondoskodik majd, USB-n kommunikál;
- Gyors, stabil, fix IP címmel, domain névvel, de legalább MX rekorddal ellátott internet kapcsolat.
Nyilván macerásak ezek a dolgok, de ahogy számoltam, még mindig olcsóbb, mint egy normálisabb szerverhotelben helyet bérelni neki. És akkor még ott van az is, hogy az adatok tényleg saját kézben vannak.
Nem tartom helyénvalónak - legalábbis ennek a topiknak a keretein belül - leírni, hogy pontosan mivel foglalkozom, de nem is titok: ez egy teszt is lenne a Zentyal számára, ha beválik (a legjobb teszt szerintem a saját használat), akkor pedig nyilván más, nagyobb környezetekben is megpróbálom majd érvényesíteni magát a terméket, illetve a vele kapcsolatosan összeszedett tapasztalatot, tudást.
Akad persze jelenleg néhány dolog, mely még nem teljesen tiszta, vagy működőképes számomra, ennek nyomait esetleg felfedezhetitek az angol nyelvű részen, illetve majd itt a magyaron is, ugyanis a magyar nyelvű szekció megnyílása előtt már tettem fel pár kérdést.