Zentyal Forum, Linux Small Business Server

International => Dutch => Topic started by: ichat on July 31, 2011, 11:05:20 pm

Title: missende info (wiki)
Post by: ichat on July 31, 2011, 11:05:20 pm
ls,

ik ben aan het experimenteren met zentyal voor een eigen 'prive servertje' 
welke uiteindelijk de taken van  google  apps   zou moeten overnemen.
maar er zijn nogal wat gaten in de weg...

1:  hoe installeer ik zentyal  met een zo optimaal mogelijk gebruik van diskruimte..

ik heb een opstart disk van  20gb (een laptop hdd welke ik toch niet meer gebruik), deze is in principe snel genoeg voor een linux server,  en beschikt over genoeg ruimte voor het os... bovendien is ie flink zuiniger dan een standaard hdd...  later wil ik hem misschien vervangen voor een ssd..

dan heb ik   n (in mijn geval 3 (later 6))...,  sata schijven van elke 1tb ...   het grote probleem is dat ik er tegen op zie om een linux installatie op een software raid5 te zetten... kortom dat wordt hem niet..

kortom welke volumes / folders installeer je op je  raid5  disk...  /var ??    /home    /srv  ???    of is er een mogelijkheid om   dit creativer op te lossen...

het liefste  zou ik  alle  roaming profiles (een stuk of  8 a 10),  alles shared folders  ... de mysql db van zarafa  en de maildata    allemaal onderbrengen onder   /srv  -   en heb daar ook een feature req voor gepost op track... - maar eerlijk gezegt, heb ik er weinig vertrouwen in dat dit ooit gaat komen...   

heeft er iemand tips???   

welke mappen zou ik onder moeten brengen  op m'n  raid5 ... en welke  laat ik beter op de boot schijf..
 
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: robb on July 31, 2011, 11:37:10 pm
Dit is niet zozeer Zentyal info, maar meer 'basic' linux info. Je zou eens op de website van Ubuntu (https://help.ubuntu.com/community/Installation) kunnen kijken.
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: ichat on August 01, 2011, 08:25:22 am
beste rob, tnx voor de info, maar basic linux info wil ik het niet noemen,
a omdat bijna iedere distro  het anders op pikt. leest  var/mail  versus var/vmail   

en dan nog het gebruik van  /srv    en/of andere locaties...    al deze locaties zijn distro gebonden,   dus als zentyal serieus genomen wil worden als product zal ze ook dit soort info  gewoon beschikbaar moeten  kunnen worden... 

wat ik gister heb geprobeerd onder  2.1rc1  met het mouten van /var op een mdadm raid5 array - wilde om op dit moment nog onverklaarde redenen niet booten.   maar dat is dan ook beta software en ik heb er verder nog niet naar gekeken... 

het punt is dat ik er aandacht aan wil besteden omdat als ik het al lastig vind om een goede balans te vinden in dit vraagstuk, dat iemand die echt geen linux-skillez heeft er dan nooit uit gaan komen.

in deze heb je  feitelijk maar 2 opties...
   1 je mount  /boot op een simpele schijf...  en  /  (dus de rest van het systeem) op je raid5 disks.   
   2 je mount   bepaalde losse mappen zoals  var/vmail    op je raid schijven ... met als nadeel dat je niet met 1 volume kunt werken, en dus vooraf een zeer goede inschatting moet kunnen maken  hoeveel gb je aan mail  aan msql en aan  shared folders wilt besteden..  (om maar 3 voorbeelden te noemen).     


ik ben dus wel benieuwd naar hoe anderen dit hebben opgelost...   en/of dat ik de enige ben die raid wil inzetten...
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: robb on August 01, 2011, 10:25:55 am
Hoi ichat,

Ik verwees dan ook uitdrukkelijk naar de install pagina's van ubuntu omdat zentyal volledig op ubuntu gebaseerd is. Als je op de installatie wikipagina kijkt (http://trac.zentyal.org/wiki/Documentation/Community/Installation/InstallationGuide) zie je dat er met geen woord over schijfindeling wordt gerept. Dat kan op 2 manieren worden uitgelegd:
 - Het IS volledig standaard volgens ubuntu installatie en de installatie handleiding van de ubuntu website geldt.
 - Deze informatie ontbreekt en moet hoognodig aangemaakt worden.  :)

Ik stel voor dat er wat ideeen (in deze thread) gepost gaan worden over aan welke eisen de diskindeling voor een Zentyal server moet voldoen. Wat is de minimum diskgrootte voor een Zentyalserver? Kan er per module een diskgrootte gedefinieerd worden zodat het uiteindelijk een optelsom wordt van de benodigde modules.
Er mogen best een aantal scenario's ingevuld worden. Zoals beschikbaarheid van meerdere schijven (al dan niet in raid opstelling). Bijvoorbeeld de mogelijkheid van een SSD boot schijf. Voor / nadelen hiervan en is dit in een productieomgeving aan te raden?

We zouden zo gezamenlijk tot een community handleiding kunnen komen.
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: ichat on August 01, 2011, 11:42:54 am
beste robb, - dat was dan ook exact wat ik graag zou willen - lees waarom ik dit punt ophaalden..

ik heb ook een ticket gemaakt met het verzoek om eens te kijken naar het gebruik van serv voor alle user data zoals  profielen, maildata   en sql databases voor bijv zerafa...   maar voorlopig zou het een goed punt zijn als we naar dit soort 'probleempjes'  kijken, een een veel uitgebreidere  install handleiding opbouwen.

een vraag die ik dan zou willen stellen:

is het mogelijk  om  mappen als   /var/vmail   en  /var/mysql     te remappen  naar een  /data/mail  en  /data/sql  (locaties zijn ter voorbeeld)  - bijv  via een symbolische link (zodat zentyal er niet van over z'n nek gaat).     ik sta natuurlijk open voor andere suggesties.

naar mijn idee gaan dit soort truukjes vast wel wat mensen helpen  om een degelijke (en gemakkelijk uit te breiden) server in te richten 


over het gebruik van een ssd...  als je een server zou kunnen inrichten welke z'n data schijven af-spint wanneer deze voor langere tijd niet worden gebruikt, kun je best een beetje stroom besparen.  het gebruik van een boot-ssd zou dan ook wat stroomkosten betreft geen slechte keus hoeven zijn..    wil zit je met  je [swap] /tmp  en /var/log  die ik persoonlijk niet zo graag op een ssd zou zetten in verband met  slijtage... 

de rest van het systeem zou wat mij betreft mogelijk prima op een ssd kunnen, ook bijv de bestanden welke  door zentyal worden gebruikt  voor de webinterface zouden prima op de ssd kunnen (waardoor een deel van var (/var/www) dus wel weer op de ssd zou kunnen. 
voor de zekeheid zou je in de boot opties iets als  noatime (of hoe die feature heet), kunnen gebruiken. 

ik zou me kunnen voorstellen dat het de laadtijden van het systeem best aardig zou kunnen verbeteren. 
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: mmullenders on August 02, 2011, 09:54:22 pm
Even een teaser,
wat prevaleert: een hardware raid of een software raid (mdadm)?
En what about een disaster recovery, hoe snel kun je herstellen van een hardware defect (raid-controller) indien je gebruik maakt van (software) raid?

Hebben jullie ook ervaring met nfs en iscsi op Zentyal?

Groet,

Maurice
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: ichat on August 03, 2011, 12:15:34 pm
op een kleine schaal, zou ik software-raid verkiezen.. als je voor een kleine server  2 identieke relatief dure (300 euro)  raidkaartjes moet kopen  waarvan er 1 altijd op de plank blijft liggen..   dan zie ik software raid als een flexibelere en dus beter alternatief. 

maar wanneer je  verder groeit,  kan de druk die software raid op je systeem legt wel eens voor problemen gaan zorgen - en dan MOET Je dus wel.. 

maar voor één servertje met  1 - 50 users  zou ik dat geld eerder  in  meer ram en meer cpu cores stoppen dan in een hw-raid kaart.   en blij 50 - 99 zou ik nog steeds twijfelen.
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: robb on August 03, 2011, 12:54:31 pm
Het ligt er toch maar aan hoe snel je een defecte raid array weer in de lucht kan krijgen. Een productie server, voor hoe weinig mensen dan ook, zorgt direct voor kosten als deze niet beschikbaar is. Wat is dan sneller weer in de lucht te krijgen? Een software raid of een hardware raid? En om wat voor raid gaat het dan? Raid1? Raid 5/6? Raid 10? Raid 50/60? etc.

Nu dan maar verder ontopic: Laten we eerst eens wat randvoorwaarden opstellen waar een productie server aan moet voldoen. Daarna de mogelijke oplossingen binnen deze randvoorwaarden.

Voor mij is in ieder geval een redundante opslag één van de randvoorwaarden. Dan kom je mijns inziens bijna direct op een vorm Raid uit (Raid 0 uitgesloten :P)

Of je nu gaat voor een degelijke (met writecache en offload etc) hardware kaart, of voor softraid, is dan minder belangrijk, zolang je maar een degelijke en failproof restore protocol hebt.

Dat protocol zouden we denk ik binnen deze discussie moeten invullen.

Ik besef dat dit meer 'linux kennis' vergt dan 'Zentyal kennis', maar voor een product als Zentyal is het wel essentieel dat er zeer duidelijke documentatie is hoe een server snel en betrouwbaar weer in de lucht te krijgen bij een Raid en/of disk probleem.

Is het handig dat we 'ergens' een plek inrichten waar er gezamenlijk aan documentatie gewerkt kan worden? Of gewoon door ebox tech beheerd TRAC gebruiken?
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: ichat on August 03, 2011, 05:25:27 pm
als we een nederlandstalige community zouden willen opbouwen, ben ik er eerlijk gezegt wel een voorstander van om dan ook een  nederlandslatige stite in te ichten.    met een eigen forum  over elk van de officiele zentyal topic.. en eventueel eigen extra's  ...

natuurlijk vind ik het dan belangrijk dat  dat goede howto's uiteindelijk worden vertaalt en hier worden gepost 
(lees terug geven aan deze voornamelijk engelstalige comunity...     maar een eigen samenwerkings systeem,  kan ook leiden tot  beter uitgewerkte ideeën. ik doel dan dus op een vorm van feature requests namens een grotere groep users... wat dus ook meer kans op 'goedkeuring'  kan bieden. 

ik denk dat een levendige community begint bij een hechte groep gebruikers die  goed onderling communiceren, hulp vaardig zijn, en zodoende worden gerespecteerd door zowel ontwikkelaars als gebruikers. en dus een hoeksteen bieden voor de community als geheel.. 

@ robb - redundante opslag is een van de scenario's  die ik zeke belicht zou willen zien worden, maar dit is niet in alle situaties haalbaar (denk aan kosten en complexiteit).  en is misschien ook niet in alle stituaties noodzakelijk..   (lees:  hoeveel geld gaat het kosten om storage te mirroren  versus  +/- 30 tot  60 minuten extra  downtime....   

als je de administratieve afdeling van bijv een  productie bedrijf  (250 werknemers waarvan  10 adminstratief) als voorbeeld neemt,  en je gaat er vanuit dat je  3 uur nodig hebt om een nieuwe server in te richten,  de configuratie te restoren en de data terug te zetten vanaf een backup...

dan kost je dat  dus  30 manuren...   a  15 euro per uur?      = 450 euro..     voor dat geld kun je bijna geen  redundancy kopen...  bovendien is niet gezegd dat die  10 man helemaal NIETS kunnen doen...   
als je ervanuit gaat de deze mensen nog half zo productief kunnen zijn als normaal -   dan heb je voor het zelfde geld dus   6 uur downtime (dat is bijna een hele dag).


heb je een groter bedrijf zou het ook nog eens zo kunnen zijn dat je er voor kiest om gewoon je hele server redundant in te richten  met een slave server...   

er zijn tig cenario's   het lijkt me dan ook bizar interessant om een paar casussen te nemen en deze uit te werken...     noem het desnoods een think-tank 
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: robb on August 04, 2011, 07:22:41 pm
In essentie heb je gelijk maar ik ben het toch niet helemaal eens met je 'berekening' van gederfde inkomsten als een server down is. Het is ook sterk afhankelijk in wat voor soort bedrijf de server staat. Als je naar een dienstverlenend bedrijf kijkt zijn de kosten vaak veel hoger als een server er uit ligt dan bij een productie bedrijf zoals jij schetst.

Persoonlijk vind ik het al snel niet acceptabel als er meer dan 2 uur ongeplande downtime is voor een server, ongeacht de omgeving waar deze staat. En al helemaal als het gaat om een door mij geplaatste/onderhouden server die ik als dienst bij een bedrijf heb geplaatst. Het kost niet alleen geld voor het bedrijf waar deze server staat, maar het tast ook mijn betrouwbaarheid aan.

Wat mij betreft starten we met een aantal casussen en daar wat op brainstormen. In eerste instantie gewoon los gaan met ideeën. Daarna deze ideeën stroomlijnen tot een aantal scenario's die voldoen aan 90+% van alle gevallen. (met als uitgangspunt de primaire functie van Zentyal als serveromgeving: Thuis/MKB/KMO (voor de Belgische vrienden :) )/Scholen.... etc tot +/-100 werkplekken.)

Ik heb overigens een LinkedIn groep aangemaakt voor zentyal gebruikers: http://www.linkedin.com/groupsDirectory?itemaction=mclk&anetid=3954741&impid=&pgkey=anet_search_results&actpref=anetsrch_name&trk=anetsrch_name&goback=%2Egdr_1312489444142_1
Het is een gesloten groep dus je moet eerst een request doen om toegelaten te worden. Dit kan in de toekomst veranderen. Ik wil het in eerste instantie nog even gesloten houden om te zien hoe de groep zich gaat ontwikkelen.
Title: Re: missende info (wiki)
Post by: ichat on August 05, 2011, 11:12:57 am
allereerst dank voor je reply...  en excuus voor het niet duidelijk zijn van mijn kant...
maar wat ik dus bedoelde te zeggen, is dat er tal van scenario's mogelijk zijn  die ik case voor case zou willen belichten...  juist om wat jij zegt... in mijn casus gaat het om enkele honderden tot hoguit enkele duizenden euro's...   terweil een  dienstverlenen bedrijf van dezelfde grootte (10 office medewerkers) wellicht tienduizenden euro's schade of NOG meer (als je indirecte schade mee telt)  zou kunnen leiden.