Author Topic: [Solved]Openchange Start Error  (Read 1137 times)

theb2b

  • Zen Monk
  • **
  • Posts: 59
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
[Solved]Openchange Start Error
« on: October 23, 2017, 02:34:09 pm »
Need some advise here, openchange, email in general, is not starting and when I attempt to start it get the following error message zentyal.log. Not looking for resolution just need some help pointing me in the right direction to solve it.

Running Zentyal 4.2.11 on Ubuntu LTS 14.04 fully patched. Thanks in advance.

2017/10/23 07:16:38 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Use of uninitialized value $hostname in substitution (s///) at /usr/share/perl5/EBox/DHCP.pm line 1089.
2017/10/23 07:16:39 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Odd number of elements in hash assignment at /usr/share/perl5/EBox/Dashboard/ModuleStatus.pm line 47, <GEN0> line 43998.
2017/10/23 07:16:39 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Odd number of elements in hash assignment at /usr/share/perl5/EBox/Dashboard/ModuleStatus.pm line 47, <GEN0> line 44000.
2017/10/23 07:16:39 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Odd number of elements in hash assignment at /usr/share/perl5/EBox/Dashboard/ModuleStatus.pm line 47, <GEN0> line 44002.
2017/10/23 07:16:39 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Odd number of elements in hash assignment at /usr/share/perl5/EBox/Dashboard/ModuleStatus.pm line 47, <GEN0> line 44004.
2017/10/23 07:16:39 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Odd number of elements in hash assignment at /usr/share/perl5/EBox/Dashboard/ModuleStatus.pm line 47.
2017/10/23 07:16:40 WARN> zentyal.psgi:43 main::__ANON__ - Odd number of elements in hash assignment at /usr/share/perl5/EBox/Dashboard/ModuleStatus.pm line 47, <GEN0> line 44010.

If I enter $hostname get no response but command hostname returns correct results.

In addition I'm also getting this error in the log;
2017/10/23 07:29:27 INFO> Service.pm:997 EBox::Module::Service::restartService - Restarting service for module: openchange
2017/10/23 07:29:28 ERROR> LDAP.pm:106 EBox::Module::LDAP::_dnsResolve - DNS query failed: NXDOMAIN (using nameservers 127.0.0.1, /etc/resolv.conf was
2017/10/23 07:29:28 ERROR> Service.pm:1001 EBox::Module::Service::restartService - Error restarting service: DNS query failed: NXDOMAIN (using nameservers 127.0.0.1, /etc/resolv.conf was
&#39;# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
# and managed by Zentyal.
#
#     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
#
nameserver 127.0.0.1
search example.lan example
&#39;
« Last Edit: October 26, 2017, 03:18:25 am by theb2b »

BerT666

  • Zen Warrior
  • ***
  • Posts: 218
  • Karma: +9/-0
    • View Profile
Re: Openchange Start Error
« Reply #1 on: October 24, 2017, 09:00:34 am »
Hi,

I think the relevant / important part was lost by Copy&Paste :-(

How do these lines end?:

Quote
2017/10/23 07:29:28 ERROR> LDAP.pm:106 EBox::Module::LDAP::_dnsResolve - DNS query failed: NXDOMAIN (using nameservers 127.0.0.1, /etc/resolv.conf was
2017/10/23 07:29:28 ERROR> Service.pm:1001 EBox::Module::Service::restartService - Error restarting service: DNS query failed: NXDOMAIN (using nameservers 127.0.0.1, /etc/resolv.conf was

Do you have any other errors / warnings in the syslog?

Did you change the hostname after the initial setup? Ithink I remember that there were some issues when changing the hostname afterwards...

Regards

Thomas

theb2b

  • Zen Monk
  • **
  • Posts: 59
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Openchange Start Error
« Reply #2 on: October 24, 2017, 02:09:52 pm »
As shown not a copy error, the log is, shall I say, incomplete? I agree they need to finish out the log entry as this would help with the troubleshooting.

tail syslog, below is what I found;

Oct 24 06:56:30 servername [sssd[ldap_child[12157]]]: Failed to initialize credentials using keytab [/var/lib/samba/private/secrets.keytab]: Cannot contact any KDC for realm 'EXAMPLE.LAN'. Unable to create GSSAPI-encrypted LDAP connection.
Oct 24 06:56:30 servername [sssd[ldap_child[12157]]]: Cannot contact any KDC for realm 'EXAMPLE.LAN'
Oct 24 06:56:30 servername [sssd[ldap_child[12158]]]: Failed to initialize credentials using keytab [/var/lib/samba/private/secrets.keytab]: Cannot contact any KDC for realm EXAMPLE.LAN'. Unable to create GSSAPI-encrypted LDAP connection.
Oct 24 06:56:30 servername [sssd[ldap_child[12158]]]: Cannot contact any KDC for realm 'EXAMPLE.LAN'

No change in hostname, in DHCP web GUI screen under configuration I made couple of changes but flipped them back but that was after the problem started. I switched Search Domain from example.lan to example.org and in Dynamic DNS Options enabled Dynamic DNS but as I stated switched these two settings back and no change or impact on the problem. Made these changes, I should have included this in my first posting, I was able to ping from my internal lan servername.example.org, that no longer works but I can ping servername.example.lan. In addition if I ping servername ping returns servername.example.lan.
« Last Edit: October 24, 2017, 06:16:41 pm by theb2b »

BerT666

  • Zen Warrior
  • ***
  • Posts: 218
  • Karma: +9/-0
    • View Profile
Re: Openchange Start Error
« Reply #3 on: October 24, 2017, 10:41:48 pm »
The easiest way woud be to setup a new box :-(

I remember there was something regarding selinux, but I dont have a link at hand...
Somehow the connection to the KDC (Kerberos) server (should be your Zentyal box)...

Not that easy to solve...

theb2b

  • Zen Monk
  • **
  • Posts: 59
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: Openchange Start Error
« Reply #4 on: October 25, 2017, 02:33:54 pm »
Resolved the error and have example.org working again. Removed mail modules, removed example.org from DNS, rebooted then put it all back in. Working correctly now.

BerT666, got me thinking along that track with your comment to setup a new box, Thanks.