Author Topic: Local DNS  (Read 1403 times)

Villanyi

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 1
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Local DNS
« on: August 14, 2015, 05:00:20 pm »
Helló!

Van egy Zentyal 4.0 szerver, ezen keresztül mennek ki a userek a netre (tűzfal, proxy, DHCP, DNS, Samba...). Van egy másik szerver, amit kintről és bentről is néha el kellene érnie néhány emberkének. Forwardok megvannak, ip címmel megy minden szépen, de ugyebár ki szeret ip címeket jegyezgetni? Regisztráltam tehát egy dyndns címet, így már ezen is elérik kintről, kényelmes, tök jó, adja magát, hogy jó lenne bentről is ezen elérni. Felvettem a DNS alá új domainnek a dyndns.org címet, majd alá a hostnak a "melo" és hozzá a belső ip, amin figyel. Ez is működik, csakhogy így elérhetetlenné teszem pl. az otthon.dyndns.org címet, illetve az összes többi (külső) dyndns.org címet. Azt gondolnám, ha a belső DNS szerver nem tud rá válaszolni, akkor továbbküldi kifelé, de sajnos nem ez történik.

Röviden összefoglalva: pl. melo.dyndns.org -> 192.168.1.250, de érjem el a többi kinti dyndns.org címet is anélkül, hogy külön felvenném azokat is, hiszen egyrészt azok ip címe akár változhat is, másrészt bármikor kellhet bárkinek egy idegen oldal cím.

Egyetlen módon sikerült eddig megvalósítanom, ha pl. sok.melo.dyndns.org címmel regelek, akkor felvehetem domainnek a melo.dyndns.org címet, így a többi elérhető marad. Nincs ennél szebb megoldás?