Köszi így megy.
No és akkor remélhetőleg egy utolsó kérdés sorozat..
Most hogy megy az owncloud, próbáltam volna az external storage internal appal helyi könyvtárakat becsatolni.
Több problémába ütköztem:
Az nagyjából világos, hogyha helyi(local) "külső tárolót" csatolok be akkor csak akkor látom a becsatolt útvonalat, ha a www-data felhasználónak van olvasási joga a megfelelő könyvtárig. Namármost nálam az útvonal úgy nézne ki pl. : /home/samba/shares/dokumentumok/valami "ő" betűvel ellátott és két szóból álló könyvtár/valami
Ezzel az a probléma eleve, hogy a "ő" betűvel ellátott és két szóból álló könyvtárat már nem tudja értelmezni.
Ok. Erre azt találtm ki, hogy az útvonal legyen a /home/samba/shares/dokumentumok/ és utána csak a nekem kellő könyvtárakra adok a www-data nak olvasási jogosultságot, így a többi könyvtár elméletileg nem látszódna az owncloudba.
Viszont a Zentyal 4-be ez egy megosztás ( /home/samba/shares/dokumentumok/ ) amire nincs guest access se ACL recursively állítás, csak domain users-nek olvasás jpg, a www-data sem nem domain users sem nem lehet felvinni dashboardba, hogy olvasási joga legyen.
Nem probléma "setfacl -R -m u:www-data:rx /home/samba/shares/dokumentumok/" terminálba és kész. Ami a dokumentumok alatt van könyvtárak azokat is külön be acl-eztem.
A /home/samba/shares/ -ra van egyébként egy partíció felmountolva acl,user_xattr -val.
Namármost rájöttem, hogy nyilván az egész útvonalra kell ezt alkalmaznom ezért: "setfacl -m u:www-data:rx /home/samba/shares/" majd "setfacl -m u:www-data:rx /home/samba/" a home-ra alapból van other rx ezért ennyi.
Szóval ez így menne is, de amint zentyal 4 dashboardon változtatok valamit és elmentem a változásokat a terminálban beállított www-data ra vonatkozó jogok eltűnnek a /home/samba/ és a /home/samba/shares/ könyvtárakról...
Ezzel mit lehet kezdeni??
Gondoltam utána, hogy létrehozok mondjuk egy /owncloud könyvtárat és a /home/samba/shares/dokumentumok/valami "ő" betűvel ellátott és két szóból álló könyvtár/valami útvonalamat belesymlinkezem . Ezzel az a baj, hogy az owncloud (bár gondolom inkább az apache2) a symlinket nem látja....
Gondolokoztam smbclientes mount-al (owncloudba) de azzal meg az a baj, hogy a /home/samba/shares/dokumentumok/ összes alkönyvtárát megmutatja amit nem szeretnék. A /home/samba/shares/dokumentumok/valami "ő" betűvel ellátott és két szóból álló könyvtár/valami-t meg nem tudom megosztani, mert van benne egy valami "ő" betűvel ellátott és két szóból álló könyvtár ..
Mit lehetne tenni?