Author Topic: Samba beállítások  (Read 1788 times)

VodkaTam

  • Guest
Samba beállítások
« on: November 09, 2014, 03:36:53 pm »
Ismét szeretnék egy kis segítséget kérni:

1./ Szeretném megváltoztatni a felhasználók alapértelmezett megosztásainak a helyét, úgy, hogy ne közvetlenül a /home alá kerüljön, hanem mindenkinek a csoportján belül: a /home/"felhasználó csoportja"/f.név. A /usr/share/zentyal/stubs/samba alatt megtaláltam a beállításokat, de nem tudom miként kérdezhetném le az adott felhasználó Samba csoportját? A %G ugyebár itt nem játszik, mivel nem valós felhasználóról, illetve csoportról van szó.

2./ Létre kellene hoznom egy felhasználót, aki alapból hozzáfér minden felhasználó megosztásához olvasás joggal. Próbáltam a "force group = tanar" sort hozzáadni a shares.conf fájlhoz, de a tanár csoport tagja mégsem fér hozzá az újonnan létrehozott felhasználók megosztásaihoz sem.


3./ Szükségem lenne egy olyan scriptre is, amivel törölhetném egy adott csoport összes felhasználóját a megosztásukkal együtt. A probléma itt is hasonló, mint a 1. pontnál, ki kellene listáznom mondjuk egy csoport összes felhasználóját, majd a csoporttal, és a megosztásukkal együtt törölni őket. Vagy azokat a felhasználókat kigyűjteni, akik nem tartoznak egyetlen csoportba sem (mert a csoportot már előzőleg töröltem a webes felületen), majd törölni őket. A samba-tool paranccsal ki tudom listázni a felhasználókat, és a csoportokat is, de a kettőt együtt nem tudom előcsalogatni vele. Vagy a csoport tagjait kellene látnom, vagy a felhasználók csoportjait.

Köszönöm.
« Last Edit: November 09, 2014, 07:21:13 pm by VodkaTam »

VodkaTam

  • Guest
Re: Samba beállítások
« Reply #1 on: November 16, 2014, 10:45:26 am »
Egy nagyon picit előrébb sikerült jutnom.

A samba-tool group listmembers "csoportnév" paranccsal már látom az adott csoportba tartozó felhasználókat, ezzel már lehetne valamit kezdeni. Viszont nem tudok egyszerre több felhasználót törölni, ha csak simán szóközzel felsorolom őket a samba-tool user delete név1 név2 formában az nem jó, mint ahogy a vessző se. Később persze valamilyen scripttel kellene megoldani, letárolni az adott csoport felhasználóit egy változóban, majd ezeket törölni. Gondolom legalábbis.

A másik, hogy ezzel a megoldással csak a felhasználónevet törlöm, de ott marad a home könyvtára, és ha azt még külön le is törlöm, akkor se engedi ugyanazzal a névvel újra létrehozni, arra hivatkozik, hogy már létezik. Gondolom valahol valami még marad utána.