Author Topic: [MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??  (Read 1753 times)

levideo

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
[MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« on: February 14, 2013, 02:23:50 pm »
Meglévő, működő Ubuntu szerveren lévő dhcp és proxy (SQUID) -beállítások importálása
új szerverre ZENTYAL 3 -ba lehetséges ?? Ha igen, hogyan ??
« Last Edit: February 22, 2013, 12:37:57 pm by levideo »

zeta

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +1/-0
    • View Profile

levideo

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #2 on: February 15, 2013, 06:53:04 pm »
Ezt már nézetem, de nem tudom , hogy ez kell-e nekem...
Nekem a régi szerveren megvan a kitöltött dhdcp.conf  ezt szeretném "beimportálni" a zettyal-ba.
Elég sok bejegyzés van benne, nem akarom kézzel begépelni ezeket a zentyalba.
Lustaság, fél egészség !!   ;)
A squid config fájlja még nagyobb, azt is be kéne importálni a zentyal-ba..
Gondolom adatbázisban (MySQL) tárolja a zentyal a beállíttásokat.
Usereket, Groupokat, ZARAFA-ba DOVECOT-ból leveleket , címjegyzéket CSV-ből már tudok migrálni.



zeta

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #3 on: February 15, 2013, 07:39:50 pm »
mashogy nem fog menni, ha specko konfigot akarsz a zentyal moduljaihoz. nezd at a stubs/modulnev konyvtarban a konfiguracios file-okat es abba probald beintegralni a sajat beallitasaidat.

a masik megoldas az, hogy nem a zentyal modulkent telepitesz csomagokat, hanem kezzel, viszont akkor ugorhat a rendszer integritasa es neked kell mindenre gondolnod...tuzfalbeallitasoktol, jogosultsagoktol kezdve a mas szoftvermodulokkal valo kapcsolatokig, stb. gondolj peldaul egy egyszerubb levelezo rendszerre, postfix/dovecot/amavis/spamassassin/clamav/imapproxy/stb vagy egy samba/ldap/pdc/bdc konfigra.

levideo

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #4 on: February 19, 2013, 08:47:06 am »
Nekem nem speckó config kell, hanem a gépek IP címét - MAC címét szeretném a ZENTYAL DHCP-szerverébe beimportálni egy bash, vagy perl scripttel, úgy mint a USER-eket anno.
Ha a WebGUI-n lehet egy gépet bevinni, gondolom scripttel is lehet csoportosan CSV vagy TXT fájlból.
Én erre gondoltam.

A SQUID-nél ugyan csak az engedélyezett gépek IP-it szeretném beimportálni.
Ez most kb. 100 sor.

levideo

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #5 on: February 21, 2013, 08:36:19 am »
Új fejlemény:
Összedobtam egy PERL scriptet ami elvileg létrehozná egy pontosvesszőkkel tagolt fájlból a DHCP.CONF-ba a statikus gép IP-MAC -párosokat.
Íme :
Code: [Select]
#!/usr/bin/perl


use strict;
use warnings;

use EBox;
use EBox::Global;
use Error qw(:try);

EBox::init();

my $global = EBox::Global->getInstance(1);
my $network = $global->modInstance("network");
my $mask = "255.255.255.0";
my $i = 0;

open (my $DHCP_G, 'dhcp.csv');

while (my $line = <$DHCP_G>) {
    chomp ($line);
    my ($iface, $address) = split(';', $line);

    my $i++;
    EBox::debug('Called dhcp-address.pl with the following values:');

    $iface or exit;
    EBox::debug("iface: $iface");

    $address or exit;
    EBox::debug("address: $address");

    $mask or exit;
    EBox::debug("mask: $mask");

    try {
$network->setDHCPAddress($iface, $address, $mask);
print $iface." > OK\n";
    } otherwise {
print $iface." > NEM OK\n";
EBox::error("Call to setDHCPAddress for $iface failed");
    } finally {
    exit;
    };
}
close ($DHCP_G);
1;
DE !
Ez csak a dhcp.conf -ban hozza létre, és ez előtt még a network objectumokat kéne megcsinálni.
Tehát a kérdésem :
Hogyan lehet egy NETWORK OBJECT-et létrehozni script-tel ?
Pl:
objectum neve (GEP1)
objectum-ba tartozó al-objectum neve (GEP1)
az al objectum IP címe (192.168.168.10)
az al objectum MAC címe (aa:bb:cc:dd:ee:ff)

Ezt a WEBGUI alapján ötöltem ki.

« Last Edit: February 21, 2013, 08:41:13 am by levideo »

levideo

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ?? [MEGOLDVA] !!
« Reply #6 on: February 21, 2013, 10:31:46 am »
Megvan a megoldás !!!
Ezt a scriptet használva létre lkehet hozni CSV-ből a gép objektumokat :
https://github.com/thinetic-systems/zentyal-fwmac/blob/master/zentyal-import-hosts
Kicsit átalakítva az én CSV-mhez :

./import_dhcp.pl

Code: [Select]

#!/usr/bin/perl


use strict;
use warnings;

use EBox;
use EBox::Global;
use Error qw(:try);

if (@ARGV != 1) {
  print "Usage:\n\n";
  print "\import_dhcp.pl object_name\n\n";
  exit 1;
}

EBox::init();
my @tagok;
my $obj_name=$ARGV[0];
my $objects = EBox::Global->modInstance('objects');
my $mask = 32;

open (my $DHCP_G, 'dhcp.csv');
# parses a file: mac,ip,hostname
while(my $line = <$DHCP_G>) {
    chomp($line);
    my ($ip,$mac,$name) = split(';',$line);
    push (@tagok, {
       'name'             => $name,
       'address_selected' => 'ipaddr',
       'address'          => 'ipaddr',
       'ipaddr_ip'        => $ip,
       'ipaddr_mask'      => $mask,
       'macaddr'          => $mac,
    });
    print "Add ".$name." with ".$mac." => ".$ip." \n";
}
close ($DHCP_G);

$objects->addObject(
    name    => $obj_name,
    members => \@tagok,
);
1;

A dhcp.csv :
192.168.168.9;20:cf:30:49:17:63;GEP1
192.168.168.10;20:cf:30:49:17:64;GEP2
192.168.168.11;20:cf:30:49:17:65;GEP3


./import_dhcp.pl BELSOK

Utána már csak a WebGui-n hozzá kell adni a DHCP-modulnál a BELSOK -objektumot, és kész is.
http://ubuntuone.com/4Rvqfe9X47CiVaVMEzZyds
« Last Edit: February 22, 2013, 12:38:29 pm by levideo »

VorosGabor

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: [MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #7 on: August 05, 2014, 03:47:13 pm »
Sziasztok!

Megpróbáltam az eredetit https://github.com/thinetic-systems/zentyal-fwmac/commit/8a4978a544f8d83353bc99e0abb6f0bd4998f3b5 és az itt javasolt módosítást is.
Még a tesztadatokkal sem működik:
"A dhcp.csv :
192.168.168.9;20:cf:30:49:17:63;GEP1
192.168.168.10;20:cf:30:49:17:64;GEP2
192.168.168.11;20:cf:30:49:17:65;GEP3"

"./import_dhcp.pl BELSO5
readline() on closed filehandle $DHCP_G at ./import_dhcp.pl line 25."

Ugyanez a hiba az eredetivel is.
3.5-be szeretném beimportálni.
A filejogolsultságok 777-en vannak.


julio

  • Guest
Re: [MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #8 on: August 06, 2014, 07:16:00 pm »
kiprobaltam, nalam megy!

a dhcp.csv file tartalma:
Code: [Select]
192.168.168.9;20:cf:30:49:17:63;GEP1
192.168.168.10;20:cf:30:49:17:64;GEP2
192.168.168.11;20:cf:30:49:17:65;GEP3

valtoztasd meg a meg a dhcp.csv file tulajdonosat:
Code: [Select]
sudo chown $USER:$USER dhcp.csv
utanna a köv. parancscsal futtasd a perl scriptet:
Code: [Select]
sudo ./import_dhcp.pl BELSOK
a valasz igy nez ki:
Code: [Select]
Add GEP1 with 20:cf:30:49:17:63 => 192.168.168.9
Add GEP2 with 20:cf:30:49:17:64 => 192.168.168.10
Add GEP3 with 20:cf:30:49:17:65 => 192.168.168.11
« Last Edit: August 06, 2014, 07:19:19 pm by julio »

VorosGabor

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: [MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #9 on: August 12, 2014, 10:37:19 am »
Továbbra is ugyanaz :(

root@t310:~# ./import_dhcp.pl BELSOK                                       
Unrecognized escape \i passed through at ./import_dhcp.pl line 12.
readline() on closed filehandle $DHCP_G at ./import_dhcp.pl line 24.


Nem lehet hogy a 14-es ubuntu okozza a hibát?

Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 14.04.1 LTS
Release:        14.04
Codename:       trusty

VorosGabor

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: [MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #10 on: August 12, 2014, 10:46:37 am »
Sziasztok!

Ez a filehandle hibán nem tudok túljutni.

Szorgosan kipróbáltam mindenféle megoldást (az eredeti és az itt módosított változaton is), minden hibát sikerült megtalálni javítani, de ezen nem bírok túljutni.

VorosGabor

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 6
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: [MEGOLDVA] Meglévő dhcp importálása ZENTYAL 3 -ba ??
« Reply #11 on: August 12, 2014, 10:56:03 am »
Úgy néz ki megoldódott.

A perlel volt valami hiba.