Author Topic: [SOLVED]noob needs help  (Read 2478 times)

scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
[SOLVED]noob needs help
« on: March 22, 2013, 09:09:29 pm »
hello
im a rookie to alot of this but my setup sould be really easy. im probably missing something simple.
anyway this is what im trying to setup. i have 3 nics running on a amd64.


     (nic1) eth2                 (nic2)eth0
        static/                       dhcp
isp---------------zentyal---------------------------- router/wap for home pc's/tablets, ect
                     ebox ----------------------------- ps3
                                   nic3(eth1)
                                      static

nic1 is up and running no promblem
nic2 zentyal says its running correctly i think but i cant connect to internet
nic3 same as nic2
i want to have better qos and more features as my home network expands.

oh and on the nic 2 should i let my zentyal dhcp or let my ap do it?
all help would be greatly appreciated.

« Last Edit: March 28, 2013, 05:45:33 am by scott »

christian

  • Guest
Re: noob needs help
« Reply #1 on: March 22, 2013, 10:02:31 pm »
And what's your problem so far, if I can ask ?
I can't find any question in your post aside DHCP concern.

scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #2 on: March 22, 2013, 10:09:12 pm »
my lac network cant access my  wan network. i think i expand that right.



scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #3 on: March 22, 2013, 10:14:05 pm »
(nic1) eth2                 (nic2)eth0
        static/                       dhcp
isp---------------zentyal---------------------------- router/wap for home pc's/tablets, ect
                     ebox ----------------------------- ps3
                                  nic3(eth1)
                                     static

scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #4 on: March 22, 2013, 10:17:00 pm »
so from my internet to zentyal connects
but from zentyal to my lac network nothing


robb

  • Guest
Re: noob needs help
« Reply #5 on: March 22, 2013, 11:02:13 pm »
What version of Zentyal are you using?
What subnets are configured on the 3 adapters?
Do you have Zentyal firewall active?
Did you mark any adapter as external? If so, which?

scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #6 on: March 22, 2013, 11:22:17 pm »
zentyal 3.0 dashboard is 3.0.16
nic 1 is set as an external wan  subnet 255.255.255.128
nic 2 set as internal dhcp doesn't show subnet
nic 3 set as internal static ip of 192.168.0.1 subnet 255.255.255.0
firewall is disable for now
this info from network interfaces

robb

  • Guest
Re: noob needs help
« Reply #7 on: March 23, 2013, 09:40:49 pm »
A subnet is something different as a subnet mask. You gave the subnetmasks, not the subnets.

half_life

  • Bug Hunter
  • Zen Hero
  • *****
  • Posts: 862
  • Karma: +57/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #8 on: March 24, 2013, 12:42:48 am »
Unless you are using the AP as a router (not really necessary for your setup) use Zentyal for dhcp.  Also, move the cable from Zentyal to your AP from WAN to one of the internal wired ports (probably why you can't connect from the internal network).  Try that and then we can get to tackling the PS3.

scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #9 on: March 25, 2013, 11:24:27 pm »
nic1) eth2                 (nic2)eth0
        static/                       dhcp

isp---------------zentyal---------------------------- router/wap for home pc's/tablets, ect
                     ebox ----------------------------- ps3
                                  nic3(eth1)
                                     static

nic1: external Subnet:    64.113.173.128/25
nic2: internal  Subnet:    192.168.0.0/25
nic3: internal  subnet:         192.168.1.0/24

scott

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #10 on: March 25, 2013, 11:26:26 pm »
i have teamviewer installed on my zentyal. if any has it ill watch n learn be cool.

half_life

  • Bug Hunter
  • Zen Hero
  • *****
  • Posts: 862
  • Karma: +57/-0
    • View Profile
Re: noob needs help
« Reply #11 on: March 26, 2013, 12:22:35 am »
nic1) eth2                 (nic2)eth0
        static/                       dhcp

isp---------------zentyal---------------------------- router/wap for home pc's/tablets, ect
                     ebox ----------------------------- ps3
                                  nic3(eth1)
                                     static

nic1: external Subnet:    64.113.173.128/25
nic2: internal  Subnet:    192.168.0.0/25
nic3: internal  subnet:         192.168.1.0/24

I am going to refer to your network devices just by their ethX names.

eth2 connected to isp.  IP statically set to 64.113.173.128 and netmask set to 255.255.255.128  marked as external in Zentyal.
eth0 connected to AP (not in the WAN port) IP set statically 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0.
(Note-- turn off dhcp in the AP and turn on dhcp in Zentyal)
eth1 connected to PS3 IP statically set 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0

You will need to define dhcp settings for eth0 and eth1.

Once you have things setup time to test.
on the Zentyal server:
ping 8.8.8.8   (you should get responses if not you have a physical network problem)
ping www.yahoo.com ( you should get responses, if it says hostname not found you have dns problems)

Computer on internal network:
check to see if you have an IP address  -- if not dhcp has not been setup properly
ping 192.168.0.1
ping 8.8.8.8
ping www.yahoo.com

This doesn't cover all of the steps necessary to get it running but I am making assumptions about what you have already done.  Let us know where you are still having problems.



christian

  • Guest
Re: noob needs help
« Reply #12 on: March 26, 2013, 06:35:48 am »
If I can try some comments, hopping not to be wrong  :-[

1 - My feeling is that Scott mixes DHCP as client and DHCP as server.
2 - your proposal regarding eth2 may not work.

Let's start with the last one:
Scott reports 64.113.173.128/25 for this interface. This means 126 hosts on this class A subnet, the very first available address being 64.113.173.129.
My advice here would be to set Zentyal external interface as "DHCP client" to benefit from provider's settings (IP address, netmask, DNS, route etc..."

Regarding internal addresses, I fully share your comments:
- use static address and activate DHCP server so that clients connecting to these subnets can access Zentyal (and then internet) easily.

robb

  • Guest
Re: noob needs help
« Reply #13 on: March 26, 2013, 08:27:35 am »
I realy wonder why the ps3 needs another subnet.
Why not just go with 2 NICs. 1 external and 1 internal.
On the internal you connect a switch with enough ports to add an AP and the ps3 and any other wired devices.
If the ps3 needs a fixed address, configure it on the same subnet of the internal NIC. Configure a DHCP scope on Zentyal internal NIC. Make the scope start at (for instance) 50 and end at (for instance) 200. This way you have 150 IP addresses available for dynamic IP. That should be more than enough.
The ps3 can have any static IP address on the subnet outside the DHCP scope, as long it is not already taken by another device with a static IP address.
Make sure the AP is NOT acting as a DHCP server!! Zentyal will handle DHCP just fine.

christian

  • Guest
Re: noob needs help
« Reply #14 on: March 26, 2013, 08:33:27 am »
FYI and reinforcing Robb's comment, I've some PS3 here at home just relying on Zentyal DHCP server, sharing same LAN as any other device. Works like a charm according to my son, even for on-line game :)