Na a mai fejlemények.
Előzmények (tegnap):
teszt1 felhasználót a zentyal1 szerveren hoztam létre.
Szinkronizálással a zentyal2 szerverre is átkerült a teszt1 felhasználó. 500 MB kvótával.
És egy harmadik szervert is létrehoztam kontrolnak, ide is átszinkronizálva az elsőről.
A zentyal2 szerveren fájlmegosztást hoztam létre (legyen:fteszt1), hozzásférés engedélyezése teszt1 felhasználónak.
xp -ről felcsatlakoztam, és másolást kezdeményeztem. Minden rendben.
Másoláskor elérte az 500 MB. Jött a jelzés. ennyit és nem többet.
Itt jött az első meglepetés.
Bár a webadmin felületés lehetőséget add a kvóta mező kitöltésére (a jelszóéra nem!) Nem engedi módositani a kvótát a "jeszó mező üres" hiba miatt !!??
Sebaj majd a zentyal1 szerveren. Ott a módositással nem is volt baj. De a szinkronizálása több mint egy óra után sem történt meg. (Itt jelzem , hogy a harmadik szerver azóta is össze van kapcsolva, és már egy napja nem változott, sem a kvóta, sen a negjegyzés mező mert azt is kipróbáltam!!)
Pár órás várakozás után leválasztottam a szinkronizálásról. Így engedte a kvótát változtatni, amit
>quota -u teszt1
is visszaigazolt.
Ennek ellenére a fájlmegosztás kvótája az fteszt1-en a teszt felhasználónak maradt 500MB.
Létrehoztam új fájlmegosztást (közben a szolgáltatás is többször újra lett inditva) fteszt2 -öt, de a teszt1 felhasználó csak 500 MB -t látott belöle.
MA:
Újra végig csináltam az elözőeket nem változott semmi.
Létrehoztam egy új felhasználót :teszt2 (korlátlan)
hozzáférést engedélyeztem a fteszt2 és fteszt1 fájlmegosztáshoz, és itt minden rendben van.
csökkentettem a kvótáját, és azonnal látszodott a változás XP felcsatálásában anélkül, hogy újracsatlakoztattam, vagy újrainditottam volna a szolgáltatást.
Ez így teljesen korrekt.
A teszt1 felhasználónál ezt miért nem teszi???
Miért nem működik a szinkron?? lehet ezt parancssorból korrigálni??
Ezek fontosak ha egy olyan strukturát szertnék létrehozni, ami funkciók szerinti szétbontásban több kiszolgálóra épül, de a beléptetés menedzselés egy helyről történjen.
(pl egy szerver a fájlmegosztás, webszerver, ftp; egy másik szerver az E-mail, csoportmunka, stb;
de a felhasználók azonosítása, menedzselése egy helyen történjen.)
Kondolom a felhasználók szinkronizálása című rész is ezért lett kitalálva. Az első alkalommal ezt szépen át is veszi csoportokkal együtt. Késöbb mi történik?
Az újracsatlakozáshoz meg le kell törölnöm a home könyvtáraikat, mert különben nem szinkronizálja át. (Na ezt még valahogy túlélem).