Author Topic: kvóta  (Read 2274 times)

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
kvóta
« on: November 20, 2012, 12:19:10 pm »
2 tesztgépet hoztam létre.
Az egyikre parancssorból feltoltam a felhasználókat. (csoportra nincs ilyen script?)
A másikkal szinkronizálással átvettem a felhasználókat.

A másodikon a kvótát akartam módosítani, és nem engedi azzal, hogy a jelszó mező üres!!!
Könyörgöm itt nincs is jelszó mező!
Ha az első gépen módosítom a kvótát azt így utólag leszinkronizálja? És mikor? Lehet ezt parancssorból "sürgetni"?

Ha 0 át írok a kvótába azt minek veszi?  korlátlan?


Végül a második gépet kivettem a szinkronizálásból, módosítottam a kvótát (megnöveltem). Minden rendben megtörtént, elfogadta.
De a a megosztást továbbra is a régi kvótáig tudtam csak használni. Hiába próbáltam a megosztást újra csatlakoztatni továbbra sem változott a kvóta miközben az admin felületen a felhasználói kvóta láthatóan több.

Tibor Balázs

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 30
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #1 on: November 20, 2012, 12:53:22 pm »
Szervusz Pali!

A http://trac.zentyal.org/wiki/Documentation/Community/HowTo/ImportUsersInBulk oldalon található script szerintem átalakítható csoportokra. Viszont én nem vagyok perl mágus. Nekem kicsit több időt venne igénybe mint egy programozónak. Ha időm engedi majd játszok vele.

A kvóta módosítását ne a slave szerveren végezd, hiszen az szinkronizálódik a mesterhez és nem fordítva.
Az azonnali szinkronizálás mikéntjét meg kell néznem.

Ha a kvóta 0-ra ván állítva akkor ki van kapcsolva az adott usernek nincs kvóta beállítva.

A http://ss64.com/bash/quota.html oldalról: quota -u "usernev"
Kérlek nézd meg mit ad vissza.

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #2 on: November 20, 2012, 01:01:44 pm »
Az új értéket adja vissza. az 1000 MB -t.
Ennek ellenére a felcsatolt meghajtó továbbra is az  alap 500MB -t mutatja és nem enged többet másolni.
"Betelt a lemez hibáva".
« Last Edit: November 20, 2012, 01:04:59 pm by m_pali »

Tibor Balázs

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 30
  • Karma: +2/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #3 on: November 20, 2012, 03:22:39 pm »
A file megosztás szolgáltatás újraindítása sem segít?

Tibor

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #4 on: November 20, 2012, 05:00:11 pm »
A szolgáltatást újrainditottam a webadminból, parancssorból.
A megosztásból kivettem a felhasználót, visszatettem. közben szolgáltatás újrainditás megint.
semmi.

500 nál nem hajlandó többet mutatni.

??
Most akkor hogyan tovább?
..

Jelenleg már nem slave módban van.
Slave módban legalább egy 1 del ehet hogy 2 órát is vártam a szinkronizálásra. azt "kézzel" parancssorból nem lehet befolyásolni?
Nem szinkronizálta a kvóta változást.



m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #5 on: November 20, 2012, 05:36:41 pm »
létre hoztam egy másik megosztást, azt is 500MB nek mutatja?

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #6 on: November 21, 2012, 09:29:12 am »
Na a mai fejlemények.

Előzmények (tegnap):

teszt1 felhasználót a zentyal1 szerveren hoztam létre.
Szinkronizálással a zentyal2 szerverre is átkerült a teszt1 felhasználó. 500 MB kvótával.
És egy harmadik szervert is létrehoztam kontrolnak, ide is átszinkronizálva az elsőről.
A zentyal2 szerveren fájlmegosztást hoztam létre (legyen:fteszt1), hozzásférés engedélyezése teszt1 felhasználónak.
xp -ről felcsatlakoztam, és másolást kezdeményeztem.  Minden rendben.
Másoláskor elérte az 500 MB.        Jött a jelzés. ennyit és nem többet.
Itt jött az első meglepetés.
Bár a webadmin felületés lehetőséget add a kvóta mező kitöltésére (a jelszóéra nem!) Nem engedi módositani a kvótát a "jeszó mező üres" hiba miatt !!??

Sebaj majd a zentyal1 szerveren. Ott a módositással nem is volt baj. De a szinkronizálása több mint egy óra után sem történt meg. (Itt jelzem , hogy a harmadik szerver azóta is össze van kapcsolva, és már egy napja nem változott, sem a kvóta, sen a negjegyzés mező mert azt is kipróbáltam!!)

Pár órás várakozás után leválasztottam a szinkronizálásról. Így engedte a kvótát változtatni, amit
>quota -u teszt1
is visszaigazolt.

Ennek ellenére a fájlmegosztás kvótája az fteszt1-en a teszt felhasználónak maradt 500MB.
Létrehoztam új fájlmegosztást (közben a szolgáltatás is többször újra lett inditva) fteszt2 -öt, de a teszt1 felhasználó csak 500 MB -t látott belöle.

MA:
Újra végig csináltam az elözőeket nem változott semmi.
Létrehoztam egy új felhasználót :teszt2 (korlátlan)

hozzáférést engedélyeztem a fteszt2 és fteszt1 fájlmegosztáshoz, és itt minden rendben van.
csökkentettem a kvótáját, és azonnal látszodott a változás XP felcsatálásában anélkül, hogy újracsatlakoztattam, vagy újrainditottam volna a szolgáltatást.
Ez így teljesen korrekt.

A teszt1 felhasználónál ezt miért nem teszi???
Miért nem működik a szinkron?? lehet ezt parancssorból korrigálni??
Ezek fontosak ha egy olyan strukturát szertnék létrehozni, ami funkciók szerinti szétbontásban több kiszolgálóra épül, de a beléptetés menedzselés egy helyről történjen.
(pl egy szerver a fájlmegosztás, webszerver, ftp;  egy másik szerver az E-mail, csoportmunka, stb;
de a felhasználók azonosítása, menedzselése egy helyen történjen.)
Kondolom a felhasználók szinkronizálása című rész is ezért lett kitalálva. Az első alkalommal ezt szépen át is veszi csoportokkal együtt. Késöbb mi történik?
Az újracsatlakozáshoz meg le kell törölnöm a home könyvtáraikat, mert különben nem szinkronizálja át. (Na ezt még valahogy túlélem).   
« Last Edit: November 21, 2012, 09:40:56 am by m_pali »

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #7 on: November 21, 2012, 09:20:08 pm »
A fenti problémámra valami megoldás?

Szemy

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-1
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #8 on: November 22, 2012, 08:41:05 am »
Alapvetően szinkronizálást még nem néztem, illetve sajnos még nem volt rá szükségem ...
de nem teljesen tiszta, hogy pontosan hol és mit csinálsz az alap felállást értem, van 3 szerver ebből 1 a primary 1 a másodlagos és csináltál még 1 másodlagost kontrollnak ha jól értelmezem...
Pontosan melyik szerveren lévő usert szerkesztetted, melyik felületén, volt itt utalás arra hogy a második slave szerveren próbáltad szerkeszteni az egyik user-t vagy a primary-n szerkesztetted? vagy az első felhasználót a másodlagoson a másik felhasználót meg már nem piszkálva a másodlagost az elsődlegesen módosítottad és az sikerült?
szóval nem pontosan látom át mit mikor és hol csináltál.
Elképzelhetőnek tartom hogy ha a másodlagos szerveren megpiszkáltad az egyik usert azt odavágta kicsit és már nem képes rendesen szinkronizálni az elsődlegessel ...
Hiszen ha jól olvastam az új user, probléma nélkül szinkronizál ...

Lehet félre értettem, csak kicsit ködös nekem.. meg korán is van és még nem kávéztam ... ;)

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #9 on: November 22, 2012, 10:47:47 am »
összesen van 3 szerver.
1 primary 2 slave (ebböl az egyik lett a kontroll, ezt a szinkronizálás után nem bántottam)

A slaveből az egyiket kijelöltem filemegosztó szerepkörre.
Az én logikám szerint, a kvótát szerverenként lehet állítani. Valószinüleg a készitő is erre a gondolatra jutott, mert a slave szerveren van mező a kvóta állításra. Csak az a baj hogy a módositás gomb megnyomásakor "jelszó mező üres" hibával nem engedi módosítani. Erre ott nincs is jelszó mező!!
Ez is logikus, hogy nincs, mert azt a primery szerveren lehet.
Tehát nem tudom a slave szerveren a kvótát módositani!
A primary-n tudom módositani , de azt nem szinkronizálja le!! (szerintem ez jogos is, mert azt szerverenként változhat)

Itt az első gondom az, hogy a slave szerver olyan hibát ír ki (jelsző mező üres) amit nem tudok, és nem is akarok módositani. (Megjegyzem a primary szerveren üresen hagyoma a jelszó mezőt akkor is engedi a kvótát módosítani.)

A második gond:

Alternativ megoldásként ezen a szerveren megszüntettem a szinkron kapcsolatot (megjegyzem üzemszerü müködésnek ez nem jó)
Így engedte a kvóta módosítást, de a filemogosztásba ez nem írodott át. Akkor sem ha letöröltem, újra létrehoztam. Létrehoztam egy másik filemegosztást is. ott sem. A szinkronban áthozott usereknél nem változott a filemegosztás számára a kvóta. Ha admin felületen megnézem a user paramétereit ott megváltozott, és változtatható is, csak a filemegosztott mappa ragaszkodik a régi kvótához.
Ezen még a szerver újrainditása sem segit.

Ha itt most új usert veszek fel ott tökéletesen működik a kvóta változtás a megosztott mappában is.
De ez nem jó megoldás, mert külön kell a felhasználókat menedzselnem, illetve ha az egyik helyen jelszót vált a másik helyen nem változik, és káoszba torkol a dolog.
 
Tehát az alap probléma az (szerver hibának tűnik), hogy szinkron alatt lévő user kvótáját nem tudom slave szerveren megváltoztani.

Ja a kontroll slave azért lett, hogy figyelje, esetleg nem szinkronizál a primaryről, de nem. Ez jogosnak is tűnik.

Szemy

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-1
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #10 on: November 22, 2012, 11:13:56 am »
Át olvasom a dokumentációt, de szerintem slave szerveren semmit nem tudsz adminisztrálni, illetve nem javasolt. Azért van a primary különben már nem lesz szinkronban és értelem szerűen kardjába dől a szinkronizálásnál. Kérdés, hogy ha egy friss 0 -ás slave szervert beteszel szinkronizál a primary-val és te a primary-n kvótát változtatsz az megtörténik-e a slave szerveren is?
Hiszen így egy helyről tudod adminisztrálni... ha pedig külön szabályokat alkalmazol a slave szerveren akkor ki kell kapcsolni a szinkront, hogy beszélhetnénk szinkronról, ha eltérő értékek vannak beállítva...? a problémádat az oldaná meg, ha csak a felhasználónevet és a jelszót szinkronizálná, de szerintem ennél jóval több mindent szinkronizál ... hiszen annak van értelme pl. egy windows DC+AD cseréjénél mert így nem kell a többi 1999 user adatait külön állítani, mivel a kvótát és minden rájuk vonatkozó szabályt átvisz ...
a user/password szinkron meg scriptelhető elméletileg van lehetőség pl. hooks -al Zentyal stubs how to

Hozzá teszem lehet nagy marhaságot írtam, de az én logikám ezt diktálja...

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #11 on: November 22, 2012, 12:59:53 pm »
"de szerintem slave szerveren semmit nem tudsz adminisztrálni, illetve nem javasolt. Azért van a primary különben már nem lesz szinkronban és értelem szerűen kardjába dől a szinkronizálásnál." 

1.) Ezzel teljesen egyetértek az adatok 99% -nál.  De a kvóta az szerver függő is lehet. (pl. "A" szerveren 500 MB, "B" szerver 100GB helyet biztosítok. ) Nyilván a jelszó és egyéb adat esetén célszerű csak a primary-n változtatni.

2.) Elfogadom azt is, hogy csak a primary-n lehet ezt is módosítani. De akkor szinkronizálja! (Módjuk a több szerveren lévő kvótámat hogyan ellenőrzi?). Egyébként szinkronizáláskor nem a primary értékét adja a usernek, hanem az adott szerver sablonjában meghatározottat.

3.) A teszt szerveren semmit nem birizgáltam, de már x napja nem változik a primary szerveren beállított értékre.


Szemy

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-1
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #12 on: November 22, 2012, 01:12:54 pm »
A publikus doksiban nem találtam erre választ, lehet a könyvben benne van...
Mindenesetre érdekel, úgy hogy követni fogom a topikot. :)

m_pali

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 40
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #13 on: November 22, 2012, 05:48:57 pm »
Folytattam a tesztet.

Most a fájlmegosztásban  domain-ként kapcsolodtam a primary szerverhez. (korábban a felhasználók csoport szinkronját használtam). Elvileg a felhasználók már itt voltak szerveren.
A domain összekapcsolás hiba nélkül megtörtént. (Jött a szokásos figyelmeztetés hogy veszik az összes korábbi luzerem) erre a n+1 számú felhasználom eltünt és csak 2 -t hozott át? Nem értettem, hogy miért pont azt a kettőt a többit miért nem?  Vártam, vártam hátha, de nem.

Azt módszert választottam ezután, - amit  a felhasználó szinkronnál már bevált - letöröltem parancssorból a home könyvtárból a korábban létrehozott user mappákat. Ezután egy szempilantás alatt ott voltak a userek.

Most jött a kvóta módosítás. És láss csodát itt müxik.!!! hozzáteszem itt jelszót is tudok változtani.
(valószinű, hogy a jelszót vissza is szinkronizála -ezt még kipróbálom- , de kvótát biztosan nem.)
Úgy müxik a kvóta változtatás, hogy minden újrainditás nélkül az xp -is azonnal észrevette, hogy több terület áll a rendelkezésre.

Tulajdonképpen nekem jó így, csak akkor azt nem értem minek a felhasználók menű alatt a szinkronizálás.

-------------
Szerintem az első módszeremnek is működőképesnek kellett volna lenni. Ott a módosító form tartalmaz valami ellenörzési hibát, ami a jelszó mezőt figyeli fölöslegesen és nem lehet ettől kvótát módosítani.
Hogy utána miért nem sikrült... Hát a legöregebb Hindú sem tudja. Szerintem  ezt javítani kellene a fiúknak.
« Last Edit: November 22, 2012, 05:53:50 pm by m_pali »

Szemy

  • Zen Apprentice
  • *
  • Posts: 44
  • Karma: +0/-1
    • View Profile
Re: kvóta
« Reply #14 on: November 22, 2012, 08:37:31 pm »
Írj egy ticketet, csak mellékeld a logot, amikor nem fogatta el a kvóta módosítást.